Jaaroverzicht 2016

Voorwoord

Tsjonge.. Het jaar 2016 is alweer voorbij. Wat is dat toch hard gegaan!
Het is een bewogen jaar geweest met leuke en minder leuke dingen, maar we gaan optimistisch het nieuwe jaar in.
2016 was een nieuwsrijk jaar, van brand tot ongevallen tot een dier in nood. Het is allemaal weer voorbij gekomen dit jaar.
Verder zijn wij dit jaar opnieuw versterkt met twee toppers; Henri en Kirsten, en via Steenwijkerland.Nieuws.nl een extra topper: Sanne.
Wij hebben dit jaar helaas ook afscheid moeten nemen van een gewaardeerd fotograaf, en is Richard weer bij ons teruggekeerd na een korte pauze.
Afijn we gaan er geen lang verhaal van maken, kijk mee naar het jaaroverzicht met de hoogtepunten van 2016 op chronologische volgorde (van boven naar beneden).

Gelukkig nieuwjaar!
– Colin Coule
– Arnaud Vaartjes

– Jordi Posthuma
– Milou Ynema
– Henri Zandbergen
– Kirsten Potgieter
– Sanne de Jong
– Richard de Boer

Video jaaroverzicht:

Januari 2016

Het is 5 januari wanneer meerdere automobilisten in de problemen komen door extreme gladheid op de A32. 
Meerdere ongevallen vinden plaats op de snelweg, hierbij wordt zelfs een politieauto geraakt die ter afzetting diende.
De snelweg werd afgesloten en er werd opgeschaald naar “Grip 1”.
In totaal raakten er 3 mensen gewond en heeft Rijkswaterstaat groot materieel ingezet om de situatie begaanbaar te maken.

Niet alleen op de snelweg was het foute boel; Ook het treinverkeer was ernstig ontregeld. Hierdoor moesten mensen lang wachten op het station.
De dag erna had het opnieuw fors gevroren, ditmaal leek iedereen voorbereid: Het was rustig op de weg en er werd plezier gemaakt.

Nouja.. Bijna iedereen dan, deze vrachtwagenchauffeur kwam klem te zitten op een paaltje in de Burgemeester Voetelinkstraat in Steenwijk.
Na flink wat beleid wist hij zich los te rijden, de berger kwam daarentegen voor niks opdagen.

 

 

 

 

En wat dacht je van het wereldberoemde incident in skatepark De Gagels in Steenwijk? Het incident ging de landelijke media over en haalde uiteindelijk zelfs de Amerikaanse pers!
Met de jongen gaat het overigens goed, maar hij zal zich wel twee keer bedenken alvorens hij in een bevroren skatebowl stapt.

Januari is ook de maand dat er maar liefst twee overvallen werden gepleegd in 24 uur tijd.
In de late avond wordt er een woningoverval gepleegd in De Pol, een nog onbekende buit wordt meegenomen en het verhaal krijgt een vreemde staart.
Tot op heden hebben wij nooit de afloop geweten.

 

 

En dan nog de overval op Juwelier Vonk in Oldemarkt. Maar liefst drie daders overvielen de juwelier en sloegen op de vlucht.
Echter niet voor lang; De politie hield een gigantische klopjacht in Oldemarkt waarbij elke uitgangsweg in de gaten werd gehouden, op de grond en vanuit de lucht.
De klopjacht was met succes, de politie wist twee van de drie daders aan te houden.

Later heeft de politie nog twee verdachten weten aan te houden, tussen deze twee verdachten zat ook de derde dader van de overval.

Ook kruispunt Paardenmarkt kwam in 2016 herhaaldelijk bij ons aan bod vanwege diverse ongevallen.
Op 19 januari, in een sneeuwrijke omgeving kwam een fietsster echter zelf ten val. De fietsster kwam dusdanig ten val dat zij met spoed naar het ziekenhuis overgebracht moest worden.

 

Februari 2016

Februari was een maand met meerdere grote branden in de regio.

Te beginnen in Noordwolde waar een woning volledig in vlammen op gaat, de brandweer is de gehele nacht bezig geweest met het blussen van de brand.
Het was voor hen onduidelijk of de bewoner nog in het pand aanwezig was of niet, maar door de snel uitbreidende brand konden zij niet naar binnen.
De politie doet de daaropvolgende ochtend forensisch onderzoek en ontdekken het lichaam van de bewoner, hij heeft zichzelf niet op tijd in veiligheid kunnen brengen.

Niet veel later was er opnieuw een grote brand te melden; Ditmaal in Zuidveen. Een grote brand legt een woning volledig in as. 
De vlammen besparen echt helemaal niks en alle persoonlijke bezittingen verdwijnen. Door een ongunstige wind dreigden andere woningen gevaar te lopen maar dit wist de brandweer uiteindelijk te voorkomen.

Twee dagen later is het in Staphorst ook raak, aan de Secretaris Trooststraat brak er brand uit die binnen de kortste keren uitslaande was.

Al snel bleek deze brand te zijn aangestoken en volgde een klopjacht op de twee daders, het is niet bekend of deze uiteindelijk zijn aangehouden.
Door de brand moest het treinverkeer tijdelijk stilgelegd worden in verband met de rookontwikkeling.

 

 

In Wilhelminaoord was op 16 februari een dodelijk ongeval te betreuren nadat een vrachtwagen een voetgangster over het hoofd zag.
Zij overleed ter plekke aan haar verwondingen.

 

Een spraakmakend incident gebeurde in februari wanneer een 12-jarig meisje werd aangerand door een 16-jarige jongen in zwembad De Waterwyck in Steenwijk.
De politie nam de zaak direct serieus op en hield de jongen een paar dagen in voorarrest in afwachting van het onderzoek.

Maart 2016

Dat de brandweer er voor mens en dier is bleek wel op 5 maart 2016. Nadat de dierenambulance een gewonde gans niet uit kanaal Beukers kon krijgen riepen zij de hulp van de brandweer in.
Brandweerlieden uit Steenwijk en Giethoorn wisten de vleugellamme gans te vangen en over te dragen aan de dierenambulance voor verdere hulp.

Een grote ravage op de Vendelweg wanneer een taxibusje en een auto op 18 maart op elkaar botsen.
Omdat de brandweerkazerne, ambulancepost en het politiebureau op steenworp afstand zit waren zij snel ter plaatse.
Wonder boven wonder raakte er echter niemand gewond bij het incident.
De politie hield de Vendelweg enige tijd afgesloten voor onderzoek en opruimwerkzaamheden.

 

Minder goed nieuws voor de kinderen wanneer er op 24 maart brand uitbreekt achter kindcentrum Het Kompas in Steenwijk. 

Veel speelgoed gaat verloren bij de brand en de politie startte direct met een onderzoek.
De uitkomsten hiervan zijn bij ons niet bekend.

 

Dat ook brandweerauto’s slechts een stuk techniek zijn bleek op 24 maart wanneer een de tankautospuit van het korps in Vollenhove defect raakt.
Tijdens een melding waarbij een kat in de boom zat begaf het voertuig het waardoor deze afgesleept moest worden.
In afwachting van de berger wisten de brandweerlieden de kat overigens wel uit de boom te halen.
Inmiddels rijdt het voertuig weer zonder problemen rond.

April 2016

In een loods aan Elzenbroek op industrieterrein Groot Verlaat in Steenwijk deden agenten op 7 april een onaangename ontdekking.
Na een melding van wateroverlast werd de brandweer er bij gehaald om het pand op een veilige manier te forceren. Na binnenkomst ontdekten zij een hennepplantage.
Zo’n 200 planten werden aangetroffen en geruimd.

 

Na maanden van voorbereiding was het dan eindelijk zo ver op 7 april; de voorlichtingsavond over de Whatsapp Buurtpreventie in wijkcentrum De Oerthe aan de Middenweg te Steenwijk.
Meer dan 130 bewoners uit de Oostermeenthe en nabije omgeving kwamen op de informatieavond af.

 

Op 15 april werden de bewoners nabij de Dorpsstraat in Havelte opgeschrikt door een plofkraak op een geldautomaat. 
Omdat er nog een explosief werd aangetroffen aan de zijkant van het gebouw moest de Explosieven OpruimingsDienst ter plaatse komen om deze te ruimen.
Bewoners moesten hierdoor enige tijd hun huis verlaten, of de vier verdachten inmiddels zijn aangehouden is niet bekend.

 

 

 

Mei 2016

 Zaterdag op zondag nacht werden omstreeks 01:15 de hulpdiensten gealarmeerd met de melding dat er een auto op de kop in de sloot lag aan de Gasthuisdijk in de dorps kerm De Klosse.
Aangezien er een persoon bekneld zat onder het voertuig, kwam de brandweer van Steenwijk en Giethoorn ter plaatse, ook werd de traumahelikopter uit Groningen opgeroepen.

 

 

 

De politie heeft 16 mei een verdachte aangehouden naar aanleiding van een inbraak aan de Noordersingel in Steenwijk.
De inbreker gooide een steen door de ruit om vervolgens naar binnen te kunnen, door het lawaai merkte een getuige de inbraak op waarna deze direct alarm sloeg.
Toen de verdachte de politie zag, heeft deze het meteen op een lopen gezet waarna een achtervolging werd ingezet, de inbreker kon in de binnenstad van Steenwijk worden aangehouden.
Agenten van de Landelijke Eenheid hebben hierbij hun assistentie verleend.

De gestolen fiets die werd gebruikt kon al snel terug naar zijn rechtmatige eigenaar; een deelnemer van een Whatsapp Buurtpreventie groep was die dag haar fiets verloren na diefstal, en na kort onderzoek bleek dit de betreffende fiets te zijn.

 

Juni 2016

Op een boerderij aan de Pepergaweg in Steggerda is woensdagavond 8 juni een shovel uitgebrand.
Door nog onbekende redenen ontstond er brand in de shovel, aanvankelijk werd de brandweer gealarmeerd voor een brandgerucht maar de brand bleek flink door te zetten waarna zij met spoed werden gealarmeerd.

 

De brandweerploeg uit Zwolle is de grote winnaar van de brandweerrally 2016 dit dit jaar werd georganiseerd door de vrijwilligers van de brandweer in Hasselt, die vorig jaar won tijdens de brandweerrally in Steenwijk.
Als tweede is de ploeg uit Hardenberg geëindigd en de derde plaats is gegeven aan Giethoorn die ook dit jaar weer zeer goed presteerden.
In totaal deden er 8 korpsen mee, dit waren; Zwolle, Giethoorn, Dalfsen, Hardenberg, Diepenveen, Steenwijk, Dedemsvaart en Nieuwleusen.
Steenwijk moest het helaas doen met de vijfde plaats maar ontevreden zijn zij niet, zij wisten die dag te laten zien wat teamwork is.

 

Vandalen hebben woensdagnacht 29 juni in alle vroegte geprobeerd de muziekkoepel van park Rams Woerthe in Steenwijk in brand te steken. 
De brandweer kreeg even na half vier melding van een buitenbrand achter de Aldi aan het Steenwijkerdiep.
Nadat de politie een kijkje kwam nemen zagen zij dat er een forse brand bij de muziekkoepel weg kwam waarna zij zelf een bluspoging hadden ondernomen.

 

 

Juli 2016

De brandweer van Steenwijk kreeg tijdens de reguliere dinsdagavond oefening op 5 juli melding van een brand aan de Woldpromenade in Steenwijk.
Eenmaal ter plaatse komt er een grote rookontwikkeling vrij uit de schoorsteen, de oorzaak bleek een afzuigkap die spontaan begon te smeulen in de keuken van restaurant Argentino Tango en door sloeg naar het schoorsteen kanaal.

Een brommerrijder is 2 juli zwaargewond geraakt bij een crash tijdens een race in Blokzijl. 
De coureur belandde met de wielen van zijn opgevoerde brommer in de berm, waarna hij ten val kwam en met zijn brommer over de kop sloeg.

 

 

De brandweer kreeg donderdag avond 22 juli melding van een automatisch brandalarm bij een papierrecyclingbedrijf op het industrie terrein in Staphorst. Bij aankomst van de brandweer is er daadwerkelijk een brand en werd er opgeschaald naar een middelbrand.

Meerdere korpsen uit de regio zijn hier bij opgeroepen, met onder andere 2 hoogwerkers heeft de brandweer geblust. In verband met de forse rook ontwikkeling die vrij kwam tijdens de uitslaande brand heeft de veiligheidsregio Ijsselland geadviseerd om ramen en deuren te sluiten en ventilatie systemen uit te schakelen.

 

Augustus 2016

Bij een ongeval met een zitmaaier is 13 augustus een persoon om het leven gekomen in Muggenbeet.
De man was het grasveld voor de woning aan de Blokzijlseweg aan het maaien waarna hij bij een sloot weg begon te glijden en vervolgens begon te kantelen.
Na het kantelen kwam de man onder de machine terecht en overleed ter plekke.

In de nacht van zaterdag op zondag 14 augustus reed een bestelbusje van een pizzeria zich total loss nadat een verkeerspoller weer omhoog kwam  op de Woldpromenade in Steenwijk.
Nadat het stoplicht op groen ging kon het busje passeren, maar door nog onbekende redenen schoot de poller tijdens het rijden weer omhoog waarna de onderkant flink werd beschadigd.
De bestuurder stopte direct maar het kwaad was al geschiedt, de weg lag vol vloeistoffen uit het busje en deze was zo goed als total loss.

De politie hield 29 augustus een grootscheepse zoekactie naar een gestolen Zodiak rubberboot die weg genomen was vanaf de Cornelisgracht in Giethoorn.
De dader was weg gevaren op een grijze of blauwe Zodiak rubberboot met hier achter een Yamaha motor wit van kleur.
Na de melding wist de politie direct burgers in te zetten door een Burgernet bericht te versturen en een oproep op Facebook te plaatsen.

 

 

September 2016

Zaterdagochtend 10 september werd er een waarschuwingsschot gelost door politie in de Breestraat in Marknesse nadat een verdachte zich niet wou overgeven. 
Rond kwart voor zes ’s ochtends kreeg de politie melding van een agressieve man waarbij hij eerst vernielingen in een woning had aangericht en daarna de straat op ging.
Aanvankelijk wou de verdachte niet meewerken waarna agenten pepperspray gebruikten en een politiehond moest worden ingezet.
Nadat een waarschuwingsschot werd gelost door de politie kon de man worden ingerekend.

 Op donderdag 16 september hebben zo’n 65 medewerkers van de politie, douane en Koninklijke Marechaussee tussen 15:00 uur en 22:00 uur een grote controle gehouden in het kader van de veiligheid.
Deze controle werd gehouden op de snelweg A32 in beide richtingen op de parkeerplaatsen Bovenboer en Paardenweide tussen Steenwijk en Meppel.

 

Op de Blokzijlerdijk nabij Blankenham raakte zaterdagmiddag 24 september twee inzittenden van een TukTuk gewond. 
De TukTuk die vermoedelijk bezig was met een toeristische rondrit raakte door nog onbekende oorzaak van de dijk, reed door het hek en kwam beneden in de sloot tot stilstand.

 

 

De loods van Punterwerf Wildeboer is volledig verwoest door de grote brand die donderdagavond ontstond.
Even na half elf kreeg de brandweer van Giethoorn melding van een brand in de loods aan de Beulakerweg in Giethoorn, enkele minuten later waren zij al ter plaatse en bleek er al een forse brand in het pand te woeden.
Daarop werd al snel opgeschaald naar een grote brand waarbij brandweerkorpsen uit Steenwijk, Zwartsluis, Vollenhove en Havelte werden opgeroepen ter assistentie.
Binnen de kortste keren sloegen de vlammen echter al uit het dak en ging het heel snel, het pand stond volledig in brand en de inzet werd gericht op het behoud van omliggende panden.

Oktober 2016

Op de A32 ter hoogte van Meppel heeft zondagavond 2 oktober een ernstig ongeval plaats gevonden tussen twee voertuigen.
Bij het incident raakten drie personen gewond, twee daarvan werden naar het ziekenhuis overgebracht waarbij het Mobiel Medisch Team kwam assisteren.
Aanvankelijk werd er uitgegaan van zeven tot acht betrokken auto’s zoals werd doorgegeven via 112, hierdoor rukten meerdere voertuigen van de brandweer, politie en ambulancedienst uit.
Ter plaatse werd de situatie al snel duidelijker. Één auto is hard tegen de rails van de brug gebotst die daardoor zwaar beschadigd is geraakt, de brugrails hebben er echter wel voor gezorgd dat de auto niet te water raakte.

Oktober was tevens de maand van de grote branden, te beginnen in Staphorst..
Zondagochtend vroeg 9 oktober werd rond 04:45 een brand gemeld in een schuur aan de Dekkersland in Staphorst.
Omdat de rook alleen maar toenam werd er al snel opgeschaald naar grote brand waarbij verschillende brandweerkorpsen uit de regio met groot materiaal ter plaatse kwamen.

Diezelfde avond ging het mis in Paasloo..
Een grote brand heeft een rietgedekte woning aan de Oosterpaasloërweg in Paasloo volledig verwoest.
Het huis zat vast aan een andere woning die werd verhuurd als zijnde Bed & Breakfast, deze is door daadkrachtige inzet van de brandweer bespaard gebleven.

Rond 22:11 kreeg de brandweer melding van een schoorsteenbrand, omdat het een rietgedekt pand betrof werd er uit voorzorg al een extra voertuig heen gestuurd.
Ter plaatse bleek de situatie al snel uit de hand te lopen en werd er al opgeschaald naar “grote brand” waarbij de korpsen uit Vledder, Steenwijk, Oldemarkt, Wolvega, Zwolle, Kampen en Vledder assistentie verleenden.
Om 23:30 begonnen de vlammen uit de woning te slaan en binnen de kortste keren stond het hele pand in brand.

Een zeer grote brand heeft op 12 oktober een grote loods van bouwcenter Concordia aan de Pieter Mastebroekweg in Meppel volledig verwoest.
De brand brak even voor half twee uit waarbij de vlammen al snel uit het dak kwamen, hierop werd al meteen opgeschaald waardoor meerdere voertuigen van de brandweer werden opgeroepen.
Ter plaatse bleek de situatie onhoudbaar, de brand ging in een razendsnel tempo door het pand waarna de vlammen steeds meer naar voren kwamen en overslag dreigde bij omliggende panden.
De brandweer heeft door snel optreden overslag weten te voorkomen, bij de brand waren onder andere korpsen uit Steenwijk, Meppel, Vledder, Havelte, Ruinerwold, De Wijk, Staphorst, Assen, Ruinen en Hoogeveen betrokken.

 

De politie was vrijdagochtend 14 oktober in grote getale opzoek naar een verdachte van een woninginbraak in De Bult. 
Op een nog onbekende locatie in De Bult vond een woninginbraak plaats waarna de bewoners thuis kwamen en de inbrekers op heterdaad betrapten, zij gingen er echter zeer snel vandoor en renden het bos in.
Meerdere politiekorpsen waren vervolgens zeer snel ter plaatse en begonnen direct met een zoekactie.
Een dertiental politieauto’s en meerdere motoragenten hadden de omgeving tussen de Binnenweg en de Duivenslaagte omsingeld waarna alle bossen en weilanden die daar tussen in vielen volledig uitgekamd. Hierbij werd assistentie verleend van de politiehelikopter en een speurhond.
Ook de boswachter van Staatsbosbeheer heeft assistentie verleend met de zoektocht door in de weilanden te zoeken.
Helaas was de zoektocht zonder resultaten, er zijn nog geen verdachten aangehouden.

Bij een ernstig verkeersongeval op de Oppen Swolle tussen Zwartsluis en Vollenhove zijn op 22 oktober twee bestuurders omgekomen.
Het gaat hierbij om een 65-jarige man uit Zwartsluis en een 51-jarige man uit Rotterdam, in beide voertuigen zaten verder geen inzittenden.
In een bocht raakte één van de voertuigen op de andere weghelft waarna beide auto’s frontaal op elkaar botsten.

 

 

November 2016

Bij een eenzijdig ongeval op de Oldebekoperweg in Zandhuizen is zondagavond 7 november een automobiliste zwaar gewond geraakt.
De bestuurster botste op een overstekende das en raakte door een schrikreactie de macht over het stuur kwijt waarna zij met een harde klap twee bomen raakte.
Deze klap was dusdanig hard dat het motorblok uit de auto werd gelanceerd en 10 meter verderop belandde.

Bij de containerbrand die donderdagmiddag 10 november woedde aan de Mr. Zigher ter Steghestraat in Steenwijk is kort nadat de brand onder controle was een waterleiding gesprongen aan de Harmen van Swinderenstraat die tegenover de school zit.
Vermoedelijk is de brandkraan de oorzaak waardoor er te veel druk op de leiding kwam te staan.
De straat staat inmiddels onder water en in verband met gevaar op verzakking is de straat verder afgesloten voor al het verkeer.

Een grote brand op 18 november kon worden voorkomen in tuincentrum Tuindorado bij het Home Center aan de Frisaxstraat in Wolvega dankzij het snelle optreden van de bedrijfsleider en BHVers.
Vrijdagochtend ontstond door een technische oorzaak brand in de ketelruimte die al vrij snel werd opgemerkt vanwege de rookontwikkeling.
Bedrijfsleider Raoul ten Hooven aarzelde geen moment en ondernam meteen actie, samen met drie getrainde BHVers in het bedrijf sloot hij de ruimtes af, werd het pand in korte tijd ontruimd en werd de brandweer gealarmeerd.

 

Op 20 november was er een herfststorm actief in de regio die de brandweer veel werk bracht, meerdere bomen vielen om en moesten weg worden gezaagd om onveilige situaties te voorkomen.

Op parkeerplaats Paardeweide langs de A32 tussen Meppel en Steenwijk vond vrijdagmiddag en avond 25 november een grootschalige politiecontrole plaats.
Tijdens deze controle was naast de politie ook de Douane, Koninklijke Marechaussee en de Duitse politie aanwezig.
Bij deze controle werden vooral bestelbussen en buitenlandse voertuigen gecontroleerd door de politie en Douane op mogelijk smokkelwaar, een medewerker van de Marechaussee die gespecialiseerd was in documenten controleerde diverse paspoorten en rijbewijzen op eventuele vervalsing.
Bij een vermoeden van drugs kon er gebruik worden gemaakt van de hulp van een drugshond.
De controle was dusdanig groot opgezet dat het parkeerterrein afgesloten, het tankstation bleef bereikbaar.

Dinsdagavond 29 november vond er in het Shell tankstation aan de Flevoweg in Vollenhove even na zeven uur een overval plaats.

De politie rukte na de melding direct met meerdere voertuigen uit nadat de dader er vandoor was gegaan, hierbij werd Burgernet ingezet.

 

December 2016

De brandweer rukte dinsdagmiddag 6 december uit naar het Steenwijkerdiep in Steenwijk waar twee mannen vast zaten in een hoogwerker die boven stond en niet meer naar beneden wou.
Door nog onverklaarbare redenen stopte de hoogwerker van de mannen er mee waardoor zij niet meer naar beneden konden, na wat pogingen hebben zij uiteindelijk de brandweer gebeld.

Eenmaal nadat de brandweer ter plaatse was kon de hoogwerker de mannen bereiken waarna ze naar beneden gehaald konden worden.
Een monteur zal de defecte hoogwerker repareren.

 

Dit jaaroverzicht kan nog aangevuld worden voor de maand december.