Jaaroverzicht 2015

Voorwoord

Welkom bij het jaaroverzicht van 2015 alweer, wat is dat jaar voorbij gevlogen hè? Ik kan me nog herinneren alsof het de dag van gisteren was dat ik bezig was met het jaaroverzicht van 2014.
Afijn, 2015 is een stabiel jaar geweest in Steenwijk, op een aantal grote incidenten in Steenwijkerland na is het verder een relatief rustig jaar.
We hadden het tijdschrift die we een paar keer hebben uitgegeven maar om financiële redenen helaas beëindigd moest worden.
Halverwege 2015 kregen wij drie nieuwe toppers binnen het team; Arnaud, Frouwkje en Milou verspreid door de gemeente die het team extra aanvult en ook dag en nacht uit bed komen om u van het nieuws te kunnen voorzien. Helaas hebben wij van één teamlid afscheid moeten nemen.
Naast de incidenten hadden we in 2015 natuurlijk Interschutz waarvoor we met hoge temperaturen en een forse boete onderweg naar Hannover moesten.
Deze beurs was “the place to be” voor elke brandweerman en liefhebber. Materiaal en voertuigen wereldwijd kon je terugvinden op één locatie.
Verder hebben we natuurlijk de fantastische brandweer rally in Steenwijk gehad, hiervoor werden we benaderd om foto’s te maken wat natuurlijk een fantastische eer is!
Middels dit jaaroverzicht willen wij de vrijwilligers bij de brandweer nogmaals hartstikke bedanken voor hun enorme gastvrijheid die dag, alles aan deze dag was perfect!
Met een glimlach terugblikkend op dat evenement blikken we ook terug op de minder fijne incidenten dit jaar, want niet alles was rozengeur en maneschijn..
Het incident die me het meeste is bijgebleven van 2015 is de grote brand in de Aastraat en die in Kallenkote. Eerstgenoemde vanwege  de bizarre omstandigheden en de grote vlammen die toen al uit het raam sloegen en Kallenkote vanwege de emoties die daar vrij kwamen van bewoners.

Voorts wil ik u als lezer en volger hartstikke bedanken! Voor de lezer proberen wij de drempel zo laag mogelijk te houden met nieuwsvoorziening door dit te delen via Twitter, Facebook en zelfs tegenwoordig via Whatsapp.
Gelukkig nieuwjaar!
– Colin Coule
– 
Arnaud Vaartjes
– Frouwkje Zijlstra
– Milou Ynema
– Jordi Posthuma

Niet elk incident wordt in het jaaroverzicht genoemd, op chronologische volgorde van boven naar beneden.

Videojaarcompilatie:

Januari 2015

DSC_2606Het is 8 januari wanneer tientallen inwoners mee lopen aan een stille tocht voor de terreurdaden in Parijs. De stille tocht in Steenwijk die begeleid werd door burgemeester van der Tas laat een diepe indruk achter op de inwoners.

Ondanks de late organisatie kwamen er toch tientallen inwoners op de demonstratie af waaronder 6 politieagenten die meeliepen. De burgemeester hield na de tocht een toespraak op de markt.Zij noemde de daad in Parijs onbegrijpelijk en liet weten hoe belangrijk de vrijheid is en de vrijheid van meningsuiting. Na tien minuten was de echter alweer demonstratie ten einde.

 

DSC_2788

Zondagnacht 11 januari worden enkele bewoners in de Aastraat opgeschrikt door een uitslaande brand uit een woning die op de nominatie stond gesloopt te worden. 
In de woning stonden enkel nog spullen van de oude bewoner, het huis ernaast werd nog wel bewoond. Agenten wisten hen op tijd in veiligheid te brengen.
Even leek het erop dat de brand onder controle was echter bleek het nog te branden in het dak. Hierop is besloten op te schalen naar “middelbrand” waarbij ze extra assistentie kregen.
De brand in het dak was moeilijk te bestrijden en binnen de kortste keren sloegen de vlammen uit het dak. Omwonenden zijn enorm geschrokken.

 

DSC_3649Bij een ongeval op de manege aan de Onderduikersweg in Steenwijk zondagmiddag 18 januari raakte een man ernstig gewond na een incident met een tractor.
Een traumahelikopter verleende hierbij assistentie.

 

 

 

20150124122441

In de ochtend van 24 januari raakte een bestelbus van de weg op de Kuinderweg en kwam deze ondersteboven terecht in de naastgelegen sloot. De bestuurder kon veilig uit het voertuig worden gehaald.
De gladheid was de vermoedelijke boosdoener van het ongeval.

 

 

 

 

Februari 2015

DSC_4140Op een zondagavond (1 februari) even lekker je elektrische deken aanzetten ging iets anders dan gepland in een woning aan de Commissaris de Vos van Steenwijklaan in Meppel.
Door de elektrische deken sloeg de brand over naar andere delen in de slaapkamer waaronder het matras die voor veel stankoverlast zorgde.
De brandweer die snel ter plaatse was had het vuur snel onder controle, een enorme rookontwikkeling kwam hierbij wel vrij.

 

 

 

Maandagmorgen 9 februari kreeg de brandweer van Vollenhove rond 07:22 melding van een woningbrand aan de Burgemeester van Ommerenweg in Blokzijl. 
Er zou een brand woeden in een spouw, dat is een kleine ruimte tussen twee muren waar bijvoorbeeld isolatie kan worden geplaatst. DSC_4285

De brandweer was snel ter plaatse om de brand te blussen, bij zowel de betreffende woning als die van de buren moesten wel alle ramen worden open gezet vanwege de lichte brandgeur.
Na ongeveer een half uur kon de brandweer weer inpakken en terug naar de kazerne.

 

DSC_4599Op vakantiepark “Residence de Eese” aan de Bultweg in De Bult heeft in de nacht van zaterdag op zondag 15 februari een forse brand gewoed in een caravan.
De vlammen sloegen dusdanig snel om zich heen dat de caravan binnen de kortste keren helemaal in brand stond en werd verwoest.
De brandweer die snel ter plaatse was heeft de brand snel kunnen blussen, zij hebben kunnen voorkomen dat de gasfles die nog aanwezig was kon exploderen en dat de brand niet kon overslaan naar naastgelegen caravans.
Van de brandende caravan zelf is niks meer over.

 

 

Maart 2015

Een fietser is woensdagavond 04 maart ernstig gewond geraakt na een aanrijding op het kruispunt van Hesselingen en de Europaweg in Meppel. DSC_5455
De fietser werd met een behoorlijke klap geraakt en kwam lelijk ten val. Hulpdiensten die snel ter plaatse waren hebben het slachtoffer gestabiliseerd en behandeld in de ambulance, hierbij kregen ze assistentie van het mobiel medisch team die met de traumahelikopter ter plaatse kwam.

 

 

 

 

Vrijdagmorgen 13 maart gaat de boeken in als een zwarte dag voor vele inwoners uit Noordwolde. De 18-jarige Nicky Blok komt om het leven nadat hij de macht over het stuur verliest op de Westvierdeparten in Steggerda.
Van de ene berm schiet de auto naar de andere kant en knalt frontaal tegen een boom aan waarna de gehele auto hieromheen zit gevouwen.
Brokstukken van de auto liggen meters ver in de weiland en voor de snel toegestroomde hulpdiensten was niks meer te doen. Het hele dorp is in rouw nadat het nieuws bekend werd en een duizendtal mensen komen op de uitvaart af om afscheid te kunnen nemen, het meest heftige ongeval van 2015 is een feit.

DSC_5823

DSC_5894
Lichtelijke humor op de Vendelweg in Steenwijk 16 maart, een wagentje van de openbare werken van de gemeente Steenwijkerland zakte die ochtend spontaan in nadat een wiel afbrak op de Vendelweg in Steenwijk.
Het wagentje kwam met een klap op de grond terecht en schoof een stukje door over het asfalt.

De bestuurder is met de schrik vrij gekomen, omdat het wagentje redelijk wat gewicht heeft kon deze niet meer worden verplaatst waardoor de Vendelweg enige tijd was gestremd.
Een aantal agenten wisten het wagentje uiteindelijk veilig aan de kant te krijgen waarna deze geborgen kon worden door de gemeente Steenwijkerland.

 

DSC_6127De politie heeft zaterdagavond 21 maart na een eenzijdig verkeersongeval op de Ten Darperweg in de betrokken auto een vuurwapen aangetroffen.
Agenten kregen een melding dat een auto tegen een boom was gereden. Ter plekke bleek dat een 22-jarige automobilist uit de gemeente Westerveld door nog onbekende oorzaak van de weg was geraakt en tegen een boom tot stilstand was gekomen. Hij moest voor nader onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis in Meppel worden overgebracht. De man zat alleen in de auto. Bij de man werd na een blaastest een bloedproef afgenomen om te onderzoeken of de man ook teveel alcohol had gedronken. Tijdens de afhandeling van het verkeersongeval werd in de auto een vuurwapen aangetroffen. De auto en het vuurwapen werden in beslag genomen voor nader onderzoek

Bij een ongeval op de Blokzijlseweg raakten zaterdagmiddag 28 maart twee personen gewond nadat zij tegen een boom waren gebotst. DSC_6306
In de auto zaten vier inzittenden, drie jeugdspeler van het voetbalteam Flevo Boys in Emmeloord en een leider.
De auto raakte van de weg nadat zij een klapband kregen.

Op 31 maart was de eerste lentestorm van het jaar een feit! De brandweer werd overspoeld met meldingen van stormschades in de hele regio, een uitgebreid overzicht van de meldingen met foto’s is op deze pagina te vinden.

April 2015

DSC_7386Maandagnacht 13 april kreeg de brandweer melding van mogelijk instortingsgevaar bij een monumentaal pand aan de Henric de Cranestraat in Kuinre.
Door de harde wind gisterenavond begon het pand al te bewegen waarbij een raam sneuvelde en de kozijnen begonnen te scheuren.
Het hele dorp was in de greep van het huis, uiteindelijk bleek er geen gevaar te zijn.

 

 

 

Bij een ernstig eenzijdig ongeval is dinsdagavond een 20-jarige bestuurder uit Steenwijk gewond geraakt op de A32 voor afslag Steenwijk Zuid. DSC_7432
De hulpdiensten kregen rond 21:24 een melding dat er een auto van de snelweg was geraakt en een behoorlijke klap heeft gemaakt.
Andere weggebruikers waren gestopt om te helpen nadat zij het ongeval zagen gebeuren.
De bestuurder is nog relatief goed vanaf gekomen.

 

 

DSC_7561

Een heldhaftige actie van de brandweerlieden in Giethoorn, op de Belterwijde vlakbij Sint Jansklooster heeft de brandweer vrijdagnacht 17 april drie opvarenden gered van een rond dobberend bootje die urenlang niet verder kon varen door motorproblemen.

 

 

 

 

Mei 2015

Zaterdagmiddag 2 mei kreeg de brandweer melding van een brand op het terrein van een bedrijf aan de Weerdijk in Oldemarkt. DSC_8395
Voor de alarmering was er een flinke rookpluim te zien in de wijde omgeving waaronder in Steenwijk. Een opgerolde kunststof mat met kunstgras was in brand gevlogen nadat deze naast een ton stond waar al reeds brand in was.

 

 

 

DSC_9236Bij een ongeval op de Van Helomaweg in Darp is vrijdagmorgen 15 mei een automobilist gewond geraakt nadat hij van de weg kwam, twee bomen raakte en ondersteboven in de greppel tot stilstand kwam.
De hulpdiensten die snel ter plaatse waren konden direct eerste hulp verlenen, de bestuurder kon zelf uit het voertuig komen door de sterke Amerikaanse pickup die hij bestuurde.

 

 

 

Op een schip die aan de Wheermaten gelegen lag in Steenwijk was woensdagmiddag 20 mei brand uitgebroken. DSC_9467
Rond 12:44 werd er groot alarm geslagen omdat er brand was aan boord, nadat de brandweer snel ter plaatse was twijfelden zij geen moment en gingen zij direct in de aanval om het vuur te bestrijden aan boord.
Bij de brand kwam er enige stank- en rookoverlast vrij, de omgeving had hier echter vrij weinig last van.

 

 

 

Een zeer grote brand heeft afgelopen nacht het pand van voormalige discotheek “Locomotion” volledig verwoest.
De brand die even voor kwart voor drie donderdagnacht 21 mei uitbrak werd opgemerkt door een horeca ondernemer die vervolgens alarm sloeg en alle omwonenden wakker maakte.

De vlammen grepen zeer snel om zich heen en al gauw werd duidelijk dat er geen houden meer aan was.
De hulpdiensten die massaal werden opgeroepen uit onder andere Giethoorn, Havelte, Vledder en Zwolle waren snel ter plaatse. Er werd alles op alles gezet om overslag naar naastgelegen panden te voorkomen.
De bewoners van het naastgelegen restaurant konden op tijd hun woning verlaten, ook het achtergelegen appartementencomplex is ontruimd.
Inmiddels zijn alle restanten van de oude discotheek opgeruimd en is het politieonderzoek afgerond.

DSC_9563

Juni 2015

DSC_0835 Bij een ongeval op de Van Helomaweg net voorbij Wapserveen is woensdagochtend 3 juni in alle vroegte een bestuurster gewond geraakt nadat zij in de greppel terecht kwam.
De auto is door nog onbekende redenen van de weg geraakt, heeft een aantal meter gegleden in de greppel en is vervolgens over de kop geslagen.
Omdat de vrouw bekneld zat moest de brandweer van Havelte er aan te pas komen om de vrouw te kunnen bevrijden.

 

DSC_0963

 

Meerdere grijze busjes omsingelden in de middag van 4 juni het centrum van Steenwijk waarbij diverse agenten van de politie met een speurhond liepen die naar drugs zochten.
Wat was er aan de hand? Vrijwel niks, dit was onderdeel van de opleiding voor agenten die met een speurhond gaan werken.

 

 

DSC_1043

Op het kruispunt van de Hesselingendijk en de A.F. Stroinkweg in het buitengebied van Scheerwolde raakten vrijdagmiddag 5 juni twee personen gewond bij een botsing tussen twee auto’s.
Vermoedelijk botsten de twee auto’s op elkaar na een voorrangsfout van het kruispunt waarbij beide auto’s in de weiland terecht kwamen.

 

 

 

DSC_1564

Diverse passanten, omwonenden en de brandweer hadden donderdagmiddag 11 juni hun handen vol nadat maar liefst 9 koeien in het water waren gesprongen aan de Kanaaldijk in Giethoorn.
Door nog onbekende redenen raakten de koeien te water waarna zij met enige moeite het hoofd boven water konden houden.

 

 

 

 

Juli 2015

Het is 2 juli wanneer het flink begint te regenen en onweren.. Al snel gaat het mis, op diverse plekken slaat de bliksem in met dramatische gevolgen waaronder in Kallenkote.
Ondanks de brandweer die snel ter plaatse was sloegen de vlammen zeer snel om zich heen waardoor het pand binnen de kortste keren volledig in brand stond.
De brandweer uit de omgeving werd opgeroepen om te assisteren bij de brand waarbij ingezet werd op het behoud van de stallen waar zo’n 80 koeien aanwezig waren.
Met behulp van omstanders konden de koeien met enige moeite naar een veiligere weiland worden gebracht.
Omdat de wind gevaarlijk begon te draaien dreigde twee tegenover gelegen woningen in brand te vliegen vanwege de ronddwalende vonken.
De brandweer heeft deze woningen extra nat gehouden om dit te voorkomen.

DSC_3490

 

DSC_0911 Een fietser is vrijdagmiddag aangereden op de Ossenzijlerweg net buiten Oldemarkt door een auto nadat hij wou oversteken.
De man werd flink geraakt en raakte hierbij zwaargewond, vanwege de ernst hiervan werd de assistentie gevraagd van het mobiel medisch team die met een traumahelikopter ter plaatse kwam.
De fietser op leeftijd was met onbekende verwondingen afgevoerd naar het ziekenhuis waarna hij later aan zijn verwondingen is overleden.

 

 

DSC_4879

De brandweer van Steenwijk heeft vrijdagochtend 17 juli een paard weten te bevrijden uit een hek die vermoedelijk de nacht ervoor was omgewaaid in een weiland aan het Woldmeenthepad in Steenwijk.
Het paard is door nog onbekende redenen met gekruisde benen met de hoeven in het hek vast komen te zitten die op de grond lag.

 

 

 

Een grote uitslaande brand heeft zaterdagochtend 25 juli een woonboerderij volledig verwoest nadat de bliksem was ingeslagen aan de Kanaaldijk in Giethoorn.
De vlammen die ontstonden na de inslag waren direct niet te houden omdat het om een rietgedekte schuur ging.

DSC_5060

Een grote brand heeft een leegstaande boerderij aan de Dwarssloot Oost in Zuidveen net buiten Steenwijk vrijdag 31 juli in de vroege ochtend volledig verwoest.
Even na 04:00 vanochtend kreeg de brandweer melding van een brand in de boerderij, het werd echter al snel duidelijk dat de brand uitslaand was waardoor er al snel opgeschaald werd.
Passanten merkten de brand op toen zij voorbij kwamen.

DSC_5366

Augustus 2015

DSC_5651Bij een ongeval op de Meppelerweg ter hoogte van de afslag naar Onna in Steenwijk raakten zondagmiddag 2 augustus twee personen gewond na een aanrijding.
Één van de bestuurders stond stil om af te slag maar dit werd niet opgemerkt door de bestuurder van de achterop volgende auto die vervolgens een behoorlijke klap maakte, hierbij kwam één van de auto’s terecht in de heg langs de weg.

DSC_0045

 

Bij een eenzijdig ongeval op de Overburen in Steggerda is een 67-jarige man uit de gemeente Weststellingwerf overleden.
Door nog onbekende redenen kwam de man in een sloot terecht en raakte hij hierbij zwaar gewond waarna hij vervolgens overleed. De politie vermoed dat de man tijdens het rijden onwel werd en de macht over het stuur hierdoor verloor.

 

DSC_5739Twee schuren en een volière achter een woning aan de Wethouder Vosstraat in Wanneperveen zijn zondagmiddag 9 augustus tot de grond toe afgebrand.
Rond half 3 kwam de melding binnen van een schuurbrand bij de brandweer waarbij al gauw duidelijk werd dat het een forse brand was, in de omgeving was een zwarte rookwolk te zien die van de brand af kwam.

 

Op de A32 vlak voor afslag Steenwijk Zuid is zaterdagavond 22 augustus een ongeval gebeurd tussen een bestelbus en een personenauto. DSC_6060
De 45-jarige bestuurder van de bestelbus botste op de personenauto die vervolgens in een droogstaande sloot terecht kwam. De bestuurster en haar twee passagiers waaronder een jong kindje bleven hierbij wonder boven wonder ongedeerd.

 

 

 

 

September 2015

De politie is 9 september langere tijd bezig geweest met een verwarde man aan de Burg. Buitenweg in Ruinerwold. DSC_6087
De man gooide met licht ontvlambare stoffen en sloot zichzelf op, vanwege het brandgevaar werd de brandweer en een politie onderhandelaar ingezet.

 

 

_MG_9546 -1

 

De brandweer van Oldemarkt moest zondagochtend 6 september uitrukken voor vijf koeien die een frisse duik hadden genomen in het water aan de Tussenbroekweg in Oldemarkt.

DSC_6169

Een vergeten vuurkorf zorgde vrijdagmiddag voor commotie in flatgebouw Grachtveste aan de Hogewal in Steenwijk.
De bewoonster van een bovengelegen woning zag dat er rook onder het balkon vandaan kwam en rook een sterke brandlucht, hierop sloeg zij alarm waarna de hulpdiensten snel ter plaatse kwamen.

 

 

 

 

Oktober 2015

DSC_6588Bij een botsing op de parkeerplaats van onder andere Bever en Halfords aan de Woldmeentherand in Steenwijk raakten vier auto’s betrokken.
De bestuurder van de rode auto kwam van de A32 af maar door nog onbekende redenen werd er gas gegeven waardoor deze rechtdoor over het fietspad en door de heg heen reed en vervolgens twee auto’s ramde die ook weer een andere auto raakten. DSC_6636

In een leegstaand bedrijfspand aan de Koematen in Steenwijk op industrieterrein Groot Verlaat heeft de politie 15 oktober een inval gedaan. 
Om toegang te kunnen krijgen tot het pand is de deur geforceerd om binnen te komen.
Bij de inval waren meerdere politie eenheden aanwezig waarna ze nog zeker zo’n drie uur lang bezig zijn geweest.

 

photo_2015-10-22_21-46-57Bij een ongeval op het kruispunt van de Hesselingendijk en de A.F. Stroïnkweg in Scheerwolde is donderdagavond 22 oktober een bestelbus ondersteboven in de sloot terecht gekomen nadat de bestuurder moest uitwijken voor een auto die van rechts kwam.
Door het hoge maisveld werd de auto te laat opgemerkt waarna een uitwijkpoging mislukte en het bestelbusje na een flinke klap ondersteboven in de sloot terecht kwam.

 

 

 

November 2015DSC_7291

Bij een leegstand sportgebouw aan de Middenweg waar korte tijd geleden een kleine hennepplantage werd aangetroffen werd opnieuw alarm geslagen nadat er een gaslucht werd geroken door een medewerkster van het naastgelegen kinderdagverblijf.
Eenmaal ter plaatse bleek er direct sprake van gevaar omdat het gebouw vol aardgas stond, hierop werd een zeer grote afzetting gecreëerd en werd het kinderdagverblijf ontruimd.
Bij de ontruiming werden 13 kinderen en 10 volwassenen naar de naastgelegen school gebracht.

DSC03200Bij een ongeval tussen een auto en een fietser ter hoogte van de rotonde van de Eesveenseweg en de Middenweg is woensdagavond een fietsster gewond geraakt.
Door nog onbekende redenen kwamen de twee tot botsing waarbij het meisje flink werd geraakt.
Volgens getuigen zou de automobilist even uitgestapt zijn en er vervolgens vandoor zijn gegaan.

 

Donderdag op vrijdag nacht 20 november is omstreeks 2 uur ingebroken bij de Spar aan de Gelderingen in Steenwijkerwold, hierbij is er een grote DSC03242hoeveelheid aan tabakswaren meegenomen.

De inbreker(s) zijn via de schuifdeur naar binnen gekomen, waar op het alarm is afgegaan.

 

 

 

 

 

December 2015

DSC03284Bij de rotonde op de Eesveenseweg vlak voor Eesveen is woensdagavond 2 december een auto ondersteboven terecht gekomen in de berm.
De automobilist zag de rotonde te laat en raakte hierdoor een betonblok waarna de auto vervolgens een paar meter op zijn zij doorschoof en uiteindelijk op het dak terecht kwam.

De brandweer van Vollenhove en Steenwijk werd maandagmiddag 21 december gealarmeerd voor een woningbrand aan de Lage Wal in Blokzijl. DSC_0282 (2)
Eenmaal ter plaatse bleken spullen op de schouw van een houtkachel te zijn gaan branden door de warmte ontwikkeling.
De bewoners van het huis wist alles zelf uiteindelijk te blussen waarna de brandweer enkel een nacontrole hoefde uit te voeren, in het huis is verder nagenoeg geen schade op wat stank van de brand na.