Jaaroverzicht 2014

Voorwoord
Welkom bij een nieuw jaaroverzicht van Nieuws-112.nl.
2014 was een jaar vol verandering, zo zijn we van Lelystad overgegaan naar Steenwijk. Een duidelijk merkbare nieuwe omgeving die heel rustig en stil kan zijn, maar ook in een hele korte tijd veel narigheid kan geven. Denk aan de grote branden de afgelopen tijd in Kalenberg, Willemsoord, Zuidveen, Steenwijk en De Blesse. Waar dit relatief weinig voor kwam in Lelystad maak je dit meerdere keren in één jaar mee.
Natuurlijk is Steenwijk niet te vergelijken met Lelystad; de bebouwing is anders, de infrastructuur is heel anders en natuurlijk een andere veiligheidsregio met een andere werkwijze.
Voornamelijk bij het laatste zijn er een aantal zaken opvallend, maar ik ben daar echter niet voor om over te oordelen.
Waar ik wel over wil oordelen is dat ik enorm veel bewondering heb voor elke hulpverlener die ik in “actie” heb mogen zien en de samenwerking met hen.
Natuurlijk is het niet altijd even vlekkeloos en netjes gegaan, toch blijft mijn respect op en top voor deze mensen die er toch weer voor u als burger zijn. Dag en nacht.
Voor we beginnen met het jaaroverzicht wil ik de hulpverleners in Steenwijk en omgeving bedanken dat ik meteen de kans kreeg om op een respectvolle manier het werk van hen in beeld te brengen en deze te delen.
Volgend jaar zijn we er uiteraard ook weer bij met ook het laatste nieuws, dag en nacht. Tevens hopen wij weer een aantal nieuwe reportages te maken.
Tot slot wil ik u als lezer van Nieuws-112 erg bedanken voor het volgen van onze website, Twitter account en sinds kort ook op Facebook.
Heeft u een idee of andere suggestie voor onze website of werkwijze? Dan horen wij dit uiteraard graag.
Dank u wel en een veilig nieuwjaar toegewenst!
– Colin Coule

 Omdat wij later in 2014 overgestapt zijn naar een “eigen” site linken veel artikelen door naar onze oude site die niet meer in gebruik is.
In dit jaaroverzicht wordt niet elk item van de betreffende maand besproken.

Videojaarcompilatie:

Januari 2014 (Lelystad)

Op 2 januari werden de bewoners opgeschrikt door een klein woningbrandje aan de Kempenaar. Omdat de brandweer aan het oefenen was waren zij snel ter plaatse.
De schade wist zich te beperken door het snelle optreden, en na flink ventileren en schoonmaken konden de bewoners weer terug.

Drie dagen later kwamen wij na een tip tot een enorme blamage voor PostNL. Er waren enorme hoeveelheden poststapels gedumpt langs de Karperweg in Lelystad.
In de stapels zaten geadresseerde post en kerstkaarten bedoeld voor inwoners uit dorpen in de Noordoostpolder.
De post is keurig teruggegeven aan PostNL, hoe deze zaak verder is afgelopen is bij ons niet bekend.

Op 12 januari kreeg de Brandweer in Lelystad ’s ochtends de verrassende melding dat er gifvaten van een XTC Lab waren gedumpt op de Knardijk.
Bij de sluis zijn ze van de dijk afgerold waardoor er een aantal deksels open waren gesprongen. De bodem moest hiervoor gesaneerd worden.

Op 19 januari 2014 werd er groot alarm geslagen nadat er een enorm voorwerp de trein doorboorde ter hoogte van de afslag Lelystad Noord.
Volgens een ooggetuige lag er een groot stuk metaal op de rails en zijn er diverse stukken hout en metaal door de vloer heen gekomen.
Wonder boven wonder raakte niemand gewond, het was vrijwel zeker dat het om vandalisme ging.
De politie loofde zelfs een beloning uit voor de “gouden tip”

 

 

 

 

 Februari 2014 (Lelystad)

Op 4 februari zagen wandelaars een ree in het Gelderse Diep liggen die maar niet op de kant kon komen omdat het de oversteek niet kon halen.
Hierop werd de brandweer opgeroepen ter assistentie die het hertje snel uit het water kon trekken en begon het dier op te warmen met dekens alvorens de dierenambulance ter plaatse was.
Hoe het uiteindelijk is afgelopen met het hertje is niet bekend.

 

Een ongeval op de Zuigerplasdreef 6 februari zorgde voor een enorme ravage. Door een voorrangsfout kwamen de twee auto’s tegen elkaar aan waardoor de voorkant van een auto compleet in allerlei stukjes over de weg lagen verspreid. De weg was nog enige tijd afgesloten voor onderzoek en opruimwerkzaamheden.

In de ochtend van 11 februari werd een vrouw vlakbij het bezoekerscentrum van de Oostvaardersplassen aan de Kitsweg in Lelystad “gedumpt” nadat zij de avond ervoor gegijzeld werd door het stel die later de naam “Bonnie & Clyde” kreeg.
De politie stelde een groot onderzoek in en was met man en macht op zoek naar het stel. Het stel is later dit jaar aangehouden in Duitsland.

 

13 Februari was het echter weer raak op de Zuigerplasdreef, een nieuwe klap zorgde voor opnieuw een enorme ravage.
Nadat vragen over de recente gebeurtenissen op dit kruispunt werden gesteld aan de gemeente lieten zij weten dat het niet aan het kruispunt kan liggen.

 

 

Een enorme brand wist de Kringloopfabriek in Almere Buiten te verwoesten op 15 februari. Een enorme rookontwikkeling was in de verte te zien.
Korpsen uit Lelystad, Emmeloord, Dronten en Huizen assisteerden bij de grote brand.

 

Dinsdag 20 februari reed een automobilist zich klem onder passerende vrachtwagen op de Zuigerplasdreef in Lelystad.
Beide bestuurders zijn met de schrik vrijgekomen, de schade is echter enorm.

 

 

 

Op 24 februari maakte een werknemer van een bedrijf aan de Bouwweg in Lelystad een lelijke val van de heftruck. Hierbij raakte de werknemer zwaar gewond. Een traumahelikopter kwam ter plaatse om het ambulancepersoneel te assisteren.

 

 

 

Maart 2014

Op 10 maart deed zich een tragisch ongeval voor op de A6, een vrachtwagen botste met een flinke snelheid op een mobiele pijlwagen.
De chauffeur moest direct gereanimeerd worden waarbij het mobiel medisch team assistentie verleende. Helaas mocht de hulp niet baten.
De chauffeur kwam te overlijden.

 

 

Voor de bewoners van een woning aan de Burgemeester van Ommerenweg in Blokzijl kwam een totale nachtmerrie op 23 maart uit.
De bliksem sloeg in op het dak waardoor deze vlam vatte omdat het een rietgedekt dak was.
De brandweer was uren bezig om de brand onder controle te krijgen, het huis werd volledig verwoest. Tot op de dag van vandaag wordt er nog flink gebouwd aan de woning om dit te herstellen.

April 2014

Op 3 april kreeg de brandweer ’s ochtends melding van een brand in een zeilboot die aan de jachthaven Deko Marina lag.
Een overbeladen accu zorgde voor een enorme rookontwikkeling aan de boot.
De schade aan de boot was enorm, de brand werd opgemerkt door 2 personen die bezig waren met het onderhoud van de boot.
Zij konden op tijd weg komen.

 

’s Avonds op 10 april barst het los op Twitter van de vragen, waarom vliegt er toch steeds een politie helikopter over? 
Het arrestatieteam deed een inval in een loods gelegen aan de Wigstraat in Lelystad. Hierbij werd met grof geweld door middel van een shovel het rolluik geforceerd waarna er drie aanhoudingen werden verricht.
Agenten ter plaatse troffen een hennepkwekerij aan met ongeveer 1000 planten.
Twee mannen, een 22- en een 26-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, werden in de loods aangehouden.
Het arrestatieteam zag ook dat er iemand met een auto wegreed. Deze werd gespot op de A6 en na een korte achtervolging kon een 50-jarige inwoner worden aangehouden.
Het arrestatieteam werd ingezet omdat er een anonieme tip was binnen gekomen dat het pand zou worden bewaakt door gewapende mannen.

Op 13 april werd er in het pand van een oude drukkerij een hennepplantage gevonden op de Apolloweg in Lelystad.
Hierbij werd ruim 17 kilo hennep in beslag genomen. De avond ervoor deed de politie al wat onderzoek na klachten over een penetrante wietlucht.
Omdat het niet duidelijk was waar de plantage zich in eerste instantie bevond werd er bij elk pand grondig onderzoek gedaan.

 

 

Op 30 april werd de brandweer opnieuw gevraagd voor een ree die in het Gelderse Diep was terecht gekomen.
Dit keer liet de ree zich niet makkelijk vangen, uiteindelijk is deze gevangen met behulp van de brandweerduikers en de boot. Ondanks de uitputting en onderkoeling was het reetje snel het Gelderse Hout weer in gerend.

 

 

Mei 2014 (overgang naar Steenwijk)

Op dinsdag 6 mei kregen agenten de schrik van hun leven nadat een arrestant door nog onbekende redenen er vandoor wou gaan en een sprong maakte vanaf de tweede verdieping uit politiebureau De Doelen in Lelystad.
De arrestant kwam lelijk terecht waarop agenten direct eerste hulp verleende, deze is uiteindelijk onder begeleiding naar het UMC vervoerd.
Sinds het incident is het cellencomplex van het politiebureau buiten gebruik.
Later werd bekend dat deze na onderzoek van de Rijksrecherche niet meer aan de eisen voldoet en aangepast zal moeten worden.

 

Op 20 mei deed zich een ongeval voor op de Wetering-West, hierbij werd het mobiel medisch team ingezet vanwege de verwondingen van een inzittende.
De klap moet enorm hard zijn geweest getuige de enorme schade die is aangericht.

Juni 2014

De brandweer vrijwilligers in Steenwijk werden in de nacht van 5 juni vroeg gewekt voor een autobrand op de Dolderweg.
Eenmaal ter plaatse bleek een bestelbus flink in brand te staan waar geen redden meer aan was.
De brandweer kreeg de brand uiteindelijk snel uit, maar van de bus was niet veel meer over.

 

Zondag 8 juni woedde een zeer grote brand in een rietgedekte woonboerderij gelegen aan De Hoek in Vledder (Drenthe)
Korpsen uit onder andere Hoogeveen, Havelte en Steenwijk kwamen ter plaatse om te assisteren maar de schade aan de boerderij is enorm.
In deze woonboerderij zaten acht woningen voor ouderen, zij waren op tijd in veiligheid gebracht.
De mobiele eenheid werd ingezet om de afzettingen in stand te houden, de brand trok enorm veel bekijks van de nabije omgeving.

De nacht van woensdag 18 juni op donderdag 19 juni zou het leven van een PEC Zwolle speler deels veranderen. 
In de betreffende nacht zou hij twee mannen bewust hebben aangereden na een eerder opstootje.
De aanrijding vond plaats op de Kornputsingel nadat zij in een kroeg in de Gasthuisstraat ruzie hadden gehad.
De twee mannen, beide 20 jaar uit Steenwijk en Leeuwarden raakte door de aanrijding licht gewond maar deden wel aangifte tegen de speler.
De auto van de speler is niet veel later diezelfde nacht in beslag genomen en afgesleept, die vrijdag kon de speler zelf worden aangehouden.

 

Op 24 juni kreeg de brandweer melding van een brandje achter de Burgemeester Voetelinkschool aan de Verlaatseweg in Steenwijk.
Omdat er niet direct duidelijk was van hoe of wat werd er opgeschaald naar “middelbrand” het bleek echter te gaan om een schuurtje achter de school.
Het brandje trok veel bekijks van omwonenden omdat de brandweer met meerdere voertuigen aanwezig waren.

 

Juli 2014

Juli was een relatief rustige maand voor de brandweer in Steenwijk, op 24 juli kregen zij echter melding van een meisje dat ernstig letsel had opgelopen aan haar hand nadat zij was vast komen te zitten met haar vinger aan het hek bij Voetbalvereniging Steenwijk. Omdat het onverantwoord was om het meisje over het hek terug te laten klimmen werd deze open geknipt zodat zij zo veilig mogelijk naar de ambulance kon.

 

Augustus 2014

Een gaslek in de McDonalds zorgde voor enige commotie in Steenwijk op 5 augustus. 
Door nog onbekende redenen raakte een medewerkster gewond. Hulpdiensten waren grootschalig snel ter plaatse.
De McDonalds werd na kort onderzoek volledig ontruimd en bleef voor de rest van de dag gesloten.

 

Op 19 augustus kreeg de brandweer melding van een brand in de stroomverdeelkast bij MHC Steenwijk.
De brand die ontstaan zou zijn na kortsluiting zorgde ervoor dat een trainingsveld zonder verlichting zat, trainingen gingen echter gewoon door.
Omdat de stroom er door de netbeheerder moest worden uitgeschakeld moest de brandweer voorzichtig werken.

Een vrouw raakte op 20 augustus gewond na een kop staart botsing op de Eesveenseweg ter hoogte van de Texaco.
Door nog onbekende redenen botsten de twee voertuigen op elkaar. Omdat de vrouw last had van nekklachten moest zij eerst worden gestabiliseerd.

 

September 2014

Op 14 september werd een kantoor aan een woning gelegen aan de Emmastraat in Meppel volledig verwoest na een forse brand.
Bij de brand raakte niemand gewond, de oorzaak is nog onbekend.

 

 

 

Op 15 september had de brandweer van Havelte zijn handen vol aan een brandende hoop mest in de berm aan de 2e Nijeveense Kerkweg in Nijeveen.
Een passerende vrachtwagen chauffeur zag dat het gras wat in de berm gedumpt was behoorlijk aan het smeulen was.
Dit zorgde tevens voor een enorme stank- en rookoverlast in de omgeving.
De brandweer heeft veel tijd nodig gehad met het uit krijgen van de brand. Op 17 september mochten zij echter nog een keer opdraven omdat de uit elkaar getrokken berg weer begon te smeulen.

 

In de nacht van 0p 20 september raakte een taxi met 2 passagiers van de weg op het kruispunt van de Nieuwe Dijk en Matenweg, hierbij raakte 1 vrouwelijke passagier gewond.
Door de dichte mist zag de chauffeur het kruispunt vermoedelijk te laat.

DSC_0037

 

DSC_0032Op 22 september werd in een relatief korte tijd een boerderij en schuur volledig verwoest door een brand aan de Oosterringweg in Luttelgeest (Flevoland)
De woning die aan de boerderij vast zat liep forse schade op en werd uiteindelijk onbewoonbaar verklaard. Nadat de boerderij instortte was de brand snel onder controle.
Op de boerderij werkten er  veel Poolse arbeiders, zij konden op tijd weg komen. Inmiddels is ook de woning volledig gesloopt.

 

DSC_0050

In de nacht van zondag 28 september werd een stacaravan op een camping in Paasloo verwoest door een brand. De brandweer wist te voorkomen dat de brand zou over slaan.
De bewoners konden op tijd weg komen maar moesten machteloos toekijken hoe hun stacaravan werd verwoest.

 

 

 

 

Oktober 2014

DSC_0046Op 19 oktober raakte een camper door nog onbekende redenen van de afrit van de A32 ter hoogte van Steenwijk en kwam tot stilstand tegen een hek.
De inzittenden konden samen met hun hond ongedeerd uit de camper komen die afgesleept moest worden.

 

 

DSC_0022

Een paar dagen later brak er in Emmeloord een grote brand uit bij een motorrevisiebedrijf aan de Produktieweg. Diverse klassieke auto’s werden door de brand volledig verwoest.
Bij de brand kwam asbest vrij die tot op heden nog niet is verwijderd. De eigenaar wacht in grote onzekerheid af hoe hij nu verder kan, de klassieke auto’s staan nog steeds in het pand.

 

Het bleef echter niet bij de grote brand in Emmeloord, 2 dagen later in Kalenberg brak er op 27 oktober een brand uit op het dak van een rietgedekte woning in Kalenberg.
Er werden direct diverse voertuigen opgeroepen vanwege het soort huis, de kans op overslag en de vooral afgelegen locatie. Ondanks de inzet van de vele brandweerlieden stond binnen de kortste keren het hele huis in brand. Omdat de woning niet meer te redden was werd er vooral ingezet op het behoud van naastgelegen panden en met succes.
De afgebrande woning zelf is volledig bezweken.

DSC_0187

 

 

November 2014

DSC_0456Op 17 november raakte een 80 jarige fietser gewond op het kruispunt van de Middenweg en Oostercluft in Steenwijk.
Hij werd aangereden door een automobiliste die de fietser geen voorrang verleende en daardoor werd aangereden.
De fietser heeft een flinke klap gemaakt getuigt de schade aan de auto.

 

 

 

In de vroege ochtend van 21 november kreeg de brandweer melding van een brand aan de Burgemeester G.W. Stroinkweg in Zuidveen bij een woning achter Hellinga Transport.
De brandweer kazerne zit relatief dichtbij waardoor zij dan ook snel ter plaatse konden zijn.
Het duurde echter niet lang voordat de vlammen zeer snel om zich heen grepen en uiteindelijk uit het dak sloegen.
Brandweerkorpsen uit de hele omgeving werden gealarmeerd ter assistentie omdat de brandweer geen grip kon krijgen op de brand.
De bewoners en buren keken verslagen toe hoe het levenswerk van de bewoners helemaal verwoest werd.
Tijdens het nablussen die ochtend kwam de Burgemeester de bewoners een hart onder de riem steken.

DSC_0570

 

Twee dagen later, midden in de nacht kreeg de brandweer van Oldemarkt melding van een uitslaande brand in een paardenstal in Willemsoord.
Omdat de brand zich zeer snel verspreidde werd er direct assistentie vanuit Steenwijk opgeroepen en opgeschaald naar “middelbrand”
Aangezien er direct weinig water was werd er ingezet op het behoud van de naastgelegen woning om eventuele verdere schade te voorkomen.
De schuur werd door de brand volledig verwoest. De eigenaar heeft zijn vier paarden, geiten en konijnen weten te redden op tijd.

DSC_0768

 

DSC_1033Op 28 november is bij een ongeval op de Blokzijlseweg (N333) ter hoogte van Steenwijk een vrouw gewond geraakt nadat zij bij de bushalte wou oversteken.
De vrouw werd geschept door een rijdende auto. De vrouw had haar kind bij zich maar die bleef ongedeerd.

 

 

 

December 2014

In de nacht van zondag op maandagnacht 1 december kreeg de brandweer om 03:19 melding van een brand die al uitslaand was in het sportgebouw van school RSG Trompmeesters aan de Lijsterbesstraat.
Ondanks de grote moeite van de brandweer bezweek het gebouw en moet deze als verloren worden beschouwen. Het vuur sloeg door de harde wind over naar een kleine naastgelegen schuur, deze kon snel geblust worden maar heeft ook forse schade opgelopen.
De brandweer is nog uren bezig geweest met het nablussen van de brand. Tot op de dag van vandaag is het afgebrande gebouw nog niet opgeruimd.
DSC_1464

DSC_1667Na de aankondiging van de sluiting van 200 politiebureaus was er veel onduidelijkheid ontstaan. Welke blijven er open en welke gaan er dicht?
Bekend is geworden dat er slechts dertien politiebureaus in Overijssel geopend blijven in vijf steden en acht grotere gemeentes waaronder die van Steenwijkerland.

 

DSC_1722

Vrijdagavond 19 december kreeg de brandweer van Oldemarkt (Overijssel) en Wolvega (Friesland) melding van een forse brand in een woning aan de Markeweg in De Blesse. Eenmaal ter plaatse blijken de vlammen zeer snel om zich heen te grijpen en werd er opgeschaald naar “middelbrand”. Binnen de kortste keren was het huis volledig verwoest door de brand. In het pand waren geen bewoners meer aanwezig.
Voor de bewoners was dit een dubbele klap, zij moesten kerstmis elders vieren.

 

DSC_1891Maandagnacht 22 december kregen de hulpdiensten om 03:10 melding van een eenzijdig ongeval op de Dwarssloot Oost in Zuidveen.
De bestuurder verloor de macht over het stuur en kwam met een harde klap tot stilstand tegen een boom.
Bij het ongeval raakte beide inzittenden zwaar gewond waarbij de bestuurder nog bekneld in het voertuig zat. De brandweer heeft deze deels open geknipt om de bestuurder veilig uit de auto te krijgen.

 

DSC_2100Vrijdagmorgen 26 december kregen de hulpdiensten in alle vroegte om 04:30 melding van een ongeval op de Nieuwe Dijk ter hoogte van de Matenweg.
Een bestelbus was hierbij van de weg geraakt en met een flinke klap tot stilstand gekomen tegen een boom. Hierbij is de bestuurder gewond geraakt.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.