Toezicht en Handhaving: Meer dan alleen parkeerboete’s

Zichtbaar en onzichtbaar, ze zijn er voor de veiligheid van de burger. We hebben het over de dienst Toezicht en Handhaving van de gemeente Steenwijkerland.
Bij de oudere inwoners bekend als stadswacht, en bij de nieuwere generatie slechts bekend als parkeercontroleurs.
Toch doet een handhaver veel meer dan men zal verwachten, Nieuws-112 liep op een regenachtige vrijdagavond mee met controleurs openbare ruimte Joey en Hennie om te kijken wat zij precies doen.

18:00 – Het is zes uur wanneer wij ons melden bij het gemeentehuis, zij laten hun kantoor zien en de middelen waar zij momenteel mee werken.
De handhavers verplaatsen zich per fiets of met de welbekende witte auto van Toezicht & Handhaving met oranje zwaailamp (voorzien van gemeente logo).
Vandaag echter niet, omdat we in hun voertuig mee mogen rijden we die avond rond in een compacte auto van Toezicht & Handhaving.
Waar de Handhaving vroeger altijd met een handheld computer werkte, werken zij tegenwoordig via een smartphone met een speciale app waarin zij vrijwel alles kunnen regelen op straat.
Zo kunnen persoonsgegevens worden opgevraagd, eventuele eerdere overtredingen en waarschuwingen en kunnen zij een begin maken aan een rapport wanneer zij een controle uitvoeren op de drank- en horecawet. Waar dit voorheen werd gedaan door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) gebeurt dit hedendaags door de controleurs van de gemeente.
Ook bijzonder aan deze app is dat zij bij bepaalde plekken in de gemeente een melding krijgen, een zogenoemde “hotspot”.
In deze hotspot dient er extra aandacht te worden besteed door bijvoorbeeld overlast van hangjongeren of afvaldumpingen.
Verder dragen de handhavers uiteraard een bonnenprinter bij zich voor de bekeuringen, het uitreiken van geprinte boete’s is niet meer verplicht maar dit vinden de controleurs niet prettig werken.
Joey vertelt “Als een auto fout geparkeerd staat en je bekeurt deze dan, kan het een paar weken duren voor er post van het CJIB komt. Als er geen bonnetje wordt achter gelaten kan de overtreder dezelfde overtreding nog wel een paar keer herhalen zonder iets door te hebben. En dat is niet de bedoeling.”
De handhavers dragen een portofoon die aangesloten staat op het C2000 netwerk staat waardoor zij bij urgente situaties aan de meldkamer in Apeldoorn kunnen vragen om politie assistentie, zo blijven de lijnen kort wanneer dit nodig is.

Het team van Handhaving & Toezicht is momenteel 6 man sterk waarin er wordt gewerkt in drie diensten; een ochtend- en middagdienst en een incidentele dienst waarin het tijdstip nader wordt bepaald door bijvoorbeeld een evenement.
Wanneer je dit op zet tegen het aantal inwoners in de gemeente is dit vrij laag, zij kunnen dan ook niet bij elk evenement of op meerdere plekken tegelijk zijn.
Desondanks doen zij dagelijks hun uiterste best om de veiligheid te waarborgen en om overlast tegen te gaan.

Na een korte bespreking begeven wij ons per auto naar de binnenstad voor een surveillance ronde, de supermarkten zijn nog geopend waardoor er nog genoeg automobilisten actief zijn.
Wanneer er een rondje wordt gereden over de parkeerplaats van de Albert Heijn (Prinsen Hoven) valt ons op dat de handhavers hun ogen de kost geven, er wordt niet alleen gelet op de auto’s, maar ook op het groepje jongeren verderop en of een vrouw verderop haar hond wel aangelijnd uit laat.
De parkeergarage onder de Albert Heijn is de afgelopen maanden regelmatig in het nieuws geweest door ernstige overlast van jongeren waarbij veel sprake was van vernielingen en een onveilig gevoel voor bewoners.
De gemeente is in samenwerking met de politie toen pro-actief gaan controleren in de garage en dit begint zijn vruchten af te werpen merkt handhaver Joey op.
Er zijn minder vaak jongeren te vinden, wel ligt er nog wat gedumpt afval en staat er een onverzekerde scooter die in de gaten zal worden gehouden.
Binnenkort worden alle camera’s in de garage vervangen voor modernere waardoor het opsporen bij eventuele incidenten nog makkelijker zal zijn.

19:00 – We zijn nog steeds bezig met een surveillance en het valt de controleurs op dat er een auto fout staat geparkeerd op de stoep in de Onnastraat.
Omdat het zomaar kan zijn dat men bezig is met laden en lossen besluiten ze om nog een rondje te rijden alvorens zij actie ondernemen.
Een tiental minuten blijkt de auto er nog steeds te staan, een bekeuring wordt daarom uitgeschreven voor deze auto.
Tijdens het uitschrijven komt er een Poolse bestuurder aan die zijn voertuig ook op de stoep zet. De bestuurder wordt direct aangesproken dat dit niet mag.

Er worden foto’s van de situatie gemaakt voor de bewijslast en administratie en vervolgens wordt het bonnetje onder de ruitenwisser geplaatst, de zogenaamde “aankondiging van beschikking”.
Hierin staat waar de overtreding is gepleegd, alle voertuiggegevens en de geconstateerde overtreding.
In dit geval is dat feitnummer R315 b “Als bestuurder van een stilstaand motorvoertuig niet de rijbaan gebruiken.
Het sanctiebedrag is € 90 + € 9 administratiekosten. In totaal € 99.
Ook wanneer een parkeerschijf is verlopen geldt hetzelfde boetebedrag.

19:30 – We laten de binnenstad even achter ons en rijden door naar park Rams Woerthe waar veel sprake is van overlast door jongeren met het nodige zwerfafval.
We lopen langs de leegstaande theekoepel en het is weer raak; op de grond en in de bosjes ligt allerlei afval. Van blikjes drinken tot een knalroze scheermes.

Achter ons zien we een groepje jongeren aan de achterzijde van de villa waar dit niet is toegestaan.
In het donker lopen we door het park die kant op waar de jongeren worden aangesproken. Omdat handhaver Joey nu al zo’n 6,5 jaar in het vak zit kent hij de jongeren inmiddels wel bij naam.
Alle identiteitskaarten worden gecontroleerd  en ze worden verzocht om ergens anders te gaan staan.
Onder protest gaan zij een andere plek zoeken, zij vinden dat de gemeente niks voor ze doet. Zij willen een plek om te kunnen zijn, maar die is er volgens hen niet.
En als er iets voor ze wordt geregeld vinden zij het niet naar wens waardoor zij al weer snel op plekken hangen waar dit niet mag.

19:48 – We zijn het park weer uit en rijden door Steenwijk rond, we komen uit bij Ambelt ’t Ravelijn in De Vesting waar ook actief wordt gecontroleerd omdat hier regelmatig overlast zou voor komen, na een rondje te hebben gelopen wordt er niks aangetroffen en vervolgen wij onze weg naar de McDonalds waar men vaak afval op de parkeerplaats dumpt in plaats van in de prullenbakken.
De politie is hier regelmatig ’s avonds te vinden om te verbaliseren, ook de handhavers controleren hier preventief op en surveilleren rond.

20:15 – We komen aan bij het Slingerbos om een rondje te lopen omdat hier regelmatig afval wordt weggegooid door jongeren die hier komen om bier te drinken.
Er wordt niemand aangetroffen, wel zien we een stille getuige; Een bierflesje ligt net op het heuveltje.
Niet veel later komen wij een bewoner tegen die zijn hond uitlaat, echter niet aangelijnd terwijl dit niet mag op dat pad.
De man wordt aangesproken en krijgt een waarschuwing van de handhavers.

20:43 – We komen aan bij School B aan de Meester Zigher Ter Steghestraat voor een controle op de oud papier container.
Controleur Joey vertelt dat er voor inzamelingscontainers een vergunning nodig is, en in deze vergunning staat dat de container moet worden afgesloten wanneer deze op dat moment onbeheerd is.
Dit is echter al eens fout gegaan bij de betreffende container toen toen de inhoud in brand werd gestoken op 10 november 2016.Archieffoto Nieuws-112.nl, brandweerlieden blussen de brand in de container op 10 november 2016.

De gevolgen van de brand zijn nog zichtbaar aan de container, maar hij zit zoals het hoort wel op slot.
Joey stapt weer in en we rijden een klein stukje door naar de oude Capelleschool die ernstig in verval aan het raken is, als we dichterbij komen blijkt wel waarom.
Een bouwhek weerhield indringers er niet van om de ramen kapot te slaan en alles te vernielen wat er te vernielen valt, en het koper te strippen.
De handhavers kijken rondom het pand of er niemand binnen zit en nemen maatregelen voor nieuwe indringers, ook wordt het dichtgemaakte hek aan de achterkant gecontroleerd.
Zo lang het pand niet wordt verkocht of verhuurd kan er niks vernieuwd worden.

21:00 – Inmiddels komt het met bakken uit de hemel en we rijden nog één surveillanceronde door het centrum van Steenwijk en door beide parkeergarages.
Een paar jongeren in hun auto worden gespot, maar zo lang zij niet voor overlast zorgen worden zij ook met rust gelaten.

Even later eindigen wij weer bij het gemeentehuis waar de dienst voor de twee handhavers ten einde loopt.
Al met al blijkt het werk van een handhaver veel verder te gaan dan enkel parkeerbekeuringen.
Het respect van de burger tegenover de handhaving is soms ver te zoeken blijkt uit een korte online navraag. Waarom precies is ons niet helemaal duidelijk.
Wat ons persoonlijk wel duidelijk is, is dat dit ten onrechte is. Ook de handhavers doen hun best om hen ongelijk te geven door veel meer uit coulance te handelen.
Zo wordt er bij een eerste overtreding zo veel mogelijk een waarschuwing uitgedeeld en krijgen zij advies om dergelijke overtredingen in het vervolg te voorkomen.

In het zomerseizoen heeft de dienst het nog drukker door bijkomende taken, zo zijn er dan meer evenementen, gebeurt er ook meer op het water en zijn meer mensen buiten.
Nieuws-112 zal ook dan weer aanwezig zijn bij een dienst voor een nieuwe reportage.