Deel dit artikel

LELYSTAD – Honderden betogers kwamen vanmiddag naar de Oostvaardersplassen waar een grote demonstratie was tegen het beleid van Staatsbosbeheer. Volgens hen sterven er te veel dieren omdat er niet voldoende wordt bijgevoerd tijdens de koude wintermaanden, dat zorgde zoals elk jaar voor maatschappelijke onrust. Mede door die onrust werd er door de provincie Flevoland besloten om tot eind maart extra bij te voeren.

De actievoerders vinden dit niet genoeg, omdat het probleem jaarlijks blijft terugkeren vond organisatrice Terenje Bongers het tijd voor actie. Vreedzaam maar wel met een duidelijk signaal dat het niet langer kan doorgaan. In het gebied leven herten, konikpaarden en Heckrunderen. Critici wijzen erop dat de dieren niet naar elders kunnen trekken om voedsel te zoeken, aangezien er hekken om het gebied heen staan. Op een stuk grond langs de dijk, die volledig stond vol geparkeerd met auto’s verzamelden zich honderden actievoerders waaronder Hagenees Henk Bres en Nico Dijkshoorn, oud beheerder van de Oostvaardersplassen. Tussen de demonstranten zijn veel protestborden en spandoeken te vinden.

Na de demonstratie vertrok een konvooi van vrachtwagens en trekkers met strobalen naar het provinciehuis in Lelystad waar een aantal balen voor de deur werden geplaatst.
Gedeputeerde Staten van Flevoland komen waarschijnlijk nog voor de zomer met een voorstel voor een nieuwe aanpak van het beheer in de Oostvaardersplassen. Daarna konden de rest van de balen worden opgeslagen achter de brandweerkazerne in Lelystad. Tijdens het lossen bij de brandweer moesten agenten halsoverkop met spoed terug naar de Oostvaardersplassen.

Bij het bezoekerscentrum waren de gemoederen erg hoog opgelopen na de vondst van een aantal dode herten waar de staart en oren van waren afgesneden. Volgens sommigen zouden deze bewust door actievoerders zijn neergelegd. Staatsbosbeheer kan dit niet bevestigen en doet nog onderzoek.
Uit protest werden een tweetal levenloze herten voor de deur van het bezoekerscentrum gelegd. Nadat de gemoederen opnieuw opliepen besloot de politie na overleg om het terrein volledig te sluiten en te ontruimen, hierbij werd een 16-jarig meisje aangehouden. Bij het spoor vlakbij Almere Oostvaarders waren actievoerders gevaarlijk bezig terwijl ze pogingen ondernamen om de dieren bij te voeren. De politie greep ook hier in.

Deel dit artikel